Boşanma dava dilekçesi nasıl yazılır? Sorusunun cevabı ve boşanma dava dilekçeleri hakkında detaylı bilgileri metnimizde bulabilir, okuyabilir ve boşanma dava dilekçesi yazabilirsiniz. Boşanma dava dilekçesi; boşanma davasının ilk resmi belgesidir. Dilekçe’de evliliğinizin sonlandırmak istediğinizi resmiyete taşıdığınızı belirtirsiniz. Bu sayede resmi olarak boşana süreciniz başlar. Yazdığınız dilekçe de birçok detaylar bulunmaktadır. Detayları metnimizde bahsedeceğiz. Öncelikle boşanma davanızın anlaşmalı boşanma davası mı? yoksa çekişmeli boşanma davası mı? olduğunu bilmeniz gerekir. Yazacağınız dilekçede bu detaylar oldukça ehemmiyet taşımaktadır. Genel olarak bu iki türdeki dava dilekçeleri şu şekilde kaleme alınmaktadır:
Anlaşmalı boşanma davası; her iki eşinden birlikte anlaşarak boşanmaya karar verdiği davalardır. Ayrıca boşanacak eşlerin minimum 1 yıl boyunca evli kalmaları gerekir. Bu temel gerekliliklere sahip olan her çift, anlaşmalı boşanma davasını açabilmektedir. Anlaşmalı boşanma dilekçesi her iki tarafında boşanma da fikir birliği oluşması gerekir. Bu durum ile birlikte hukuki sonuçları ve gereklilikleri baz alarak dilekçe yazılması gereklidir. Eşler, anlaşarak boşanmaya karar vermiş olmalarının ardından dilekçe yazılmaktadır. Anlaşmalı boşanma dilekçesinde temel durumlar bulunmaktadır. Bunlar; mal rejimleri, müşterek çocuk velayeti, tazminat ve nafaka gibi detaylara istisnasız yer verilmesi gerekir.
Çekişmeli boşanma davası; 1 yıldan az süredir evli olan çiftlerin, boşanmak için başvurdukları davadır. Çekişmeli boşanma davasından gereklilik 12 aydan az bir süre evli kalınmasıdır. Bu boşanma davası uzun ve yorucu bir süreçtir. Öncelikle dilekçenin oluşturulması için fikir birliğine ihtiyaç yoktur. Eşler, uzlaşmaya varamamalarından kaynaklı; herhangi bir eş ile birlikte imzalanması gerekmemektedir. Boşanmak isteyen eş, dilekçesini hazırlayarak; mahkeme iletmektedir. Ancak çekişmeli boşanma dava dilekçelerinden önemli husus ve detaylar bulunmaktadır. Bunlar kısaca şu şekilde örnek gösterebilinir: Evlilik süresine yaşanılan sıkıntı süreçlerin delilleri, hukuki dayanakları, şahit varsa mahkemede şahitlik yapacağı ve mahkemeden talep edilen istem. Okuduğunuz detaylar; çekişmeli boşanma dava dilekçesinde temel unsurlardır.
Contents
Sizlerle paylaşacağımız boşanma dava dilekçesi örneği ile detaylı bilgilere vakıf olabilir ve dilekçenin nasıl yazılacağına dair fikir sahip olabilirsiniz.
KADIKÖY AİLE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE
Davacı: (Dilekçeyi yazacak kişinin Ad Soyadı ve T.C)
Adres: (Dava açan kişinin ikamet bilgisi)
Davalı: (Dava açılacak eş’in Ad, Soyadı ve T.C)
Adres: (Dava açılacak kişinin ikamet bilgisi)
Dava Konusu: Aldatma Gereğiyle Boşanma ve Velayet Talebi
Açıklama: Müvekkilim … eşi … ile 05.08.2020 tarihinde evlendikleri resmi kayıtlarda bulunmaktadır. Müvekkilim ve eşinin toplamda iki aylık müşterek bir çocukları bulunmaktadır. Dava edilen kişi, müvekkilimin hamile olduğu süre zarfında; aile düzenine aykırı durumlar yaşatmıştır. Telefonuna korumaya çalışmış ve şifre koymuştur. Evin temel ihtiyaçları karşılanamaz durumda olmuştur. Kredi kart harcamaları artış ve eş sorumluluklarını yerine getirmemeye başlamıştır.
Müvekkilim, … eşinin bu anormal davranışlarını anlamlandıramamıştır. Ancak 04.05.2021 tarihinde birlikte yaşadıkları konuttan ayrılan davalı … ilerleyen süreçlerde tekrar evine gelmiştir. Yaşanan tartışmalar ve kavgalar neticesinde: davalı … kendisini aldattığını itiraf etmiştir.
Deliller: şahit, telefon kayıtları, kredi faturalarının artması, fotoğraf
Hukuki Gereklilikler: TMK 161
Sonuç ve Talep: Yukarıda belirtilen gerekçeler ile birlikte müvekkilimin davacı .. ve davalı …’nın evliliklerini sonlandırarak, boşama kararının verilmesine, müşterek çocuğun davacı … ‘ye verilmesini talep ederim.
Not: yukarıda yazılan örnek boşanma dava dilekçesi, sadece örnektir. Bu örnek dilekçe ile kendi dilekçenizi yazmamanızı öneririz. Çünkü her bir boşanma dava dilekçesi; boşanma gerekliliklerine ve koşullara göre farklılık göstermektedir. Bireysel olarak dilekçeyi yazamamanız durumunda aile hukuki alanına hakim bir avukattan destek alabilirsiniz.
Boşanma dava dilekçesiniz, tam anlamıyla teslim edilmeye hazır olmasında; Aile mahkemelerine teslim etmeniz gerekir. Aile mahkemeleri detayları inceleyerek, sizlere dönüş sağlayacaktır. Bazı ilçelerde aile mahkemeleri bulunmamaktadır. Bu durumlarda ise Asliye Hukuk Mahkemeleri, bu gereklilikleri yerine getirmek ile sorumlulardır. Yani yaşadığınız yerde aile mahkemesi bulunmuyorsa, Asliye Hukuk Mahkemelerine dilekçenizi teslim edebilirsiniz
Boşanma dilekçesi yanlış yazılmaması gereken bir belgedir. Yazdığınız dilekçede eksiklik ve hata gibi unsurlar bulunduğu taktirde; sizlere geri dönüş ile bu dilekçeyi tekrar yazmanız gerekecektir. Bu yüzden dilekçenin doğru ve kurallara tabi olarak yazılması oldukça önemlidir. Aksi taktirde boşanma dava talebiniz resmiyete dökülmeyecektir. Ayrıca boşanma davanız oldukça uzaması da söz konusudur. Alanında uzman meslek birlikleri ve aile terapistleri; dilekçelerin aile hukuk alanına hakim bir avukat tarafından yazılmasını önermektedir. Bu sayede süreçleriniz hızla başlayacak ve oluşabilecek pürüzler ortadan kalkacaktır.
Boşanma dava dilekçesini bireysel olarak yazamamanız durumunda avukattan destek almanızda fayda bulunur. Alanına hakim bir avukat, sizlerin taleplerine ve yaşanılan tabloya göre dilekçenizi kaleme alacaktır. Yukarıda belirttiğimiz gibi boşanma dilekçesinin yanlış yazılması durumunda süreçler uzayacaktır. Boşanma dava dilekçe ücreti ise asgari tutar olarak 440 TL olarak belirlenmiştir. Ancak her avukat kendi fiyat prensibine göre hareket etmektedir. Sizin talepleriniz, süreçleriniz ve koşullarınız bu fiyat üzerinde etkili olması kaçınılmazdır.
Yazar ugkvp
0 Yorum