Alacak Davası Nasıl Açılır? Alacak Davası Nedir? - Kumluca Hukuk Bürosu

alacak davası nasıl açılır
24
Haz

Yazar ugkvp

0 Yorum

Alacak davası nasıl açılır? Sorusunun cevabı için metnimizi okuyabilirsiniz. Alacak davası ile ilgili detaylı bilgiler ve akılınızda oluşan soru işaretlerinin tamamını aydınlatabilmek için metni kaleme alıyoruz.

Alacak davası; herhangi bir kişinin alışveriş, hizmet karşılığı veya farklı yollar ile kazandığı ancak paranın ya da malın eline geçmediği ve bu parayı almak için açacağı davaya denmektedir. Alacak hakkı; kanun ya da bir sözleşmenin karşılığı olarak doğmaktadır. Alacaklık kendi içerisinde bölünmektedir. Örneğin; bütün alacakların devri sağlanmamaktadır. Hangi alacaklının, alacağını kanunlar tarafından belirtilmektedir.

Alacak Çeşitleri Nelerdir?

Alacak çeşitleri; hakkı olanı alamayan kişiye kanunlar çerçevesinde alabileceği çeşitliliktir. Yukarıda belirttiğimiz gibi ‘’her alacaklı, alacağı kanunlar tarafından belirtilmektedir.’’ Genel olarak alacak çeşitleri şu şekildedir:

  • Senetler
  • Borçlar
  • İpotek edilmiş ev, araç vs.
  • Depozitolar
  • Peşin ödenmiş hesaplar

Alacak Davası Açma Şartları Nelerdir?

Alacak davası açma şartları bulunmaktadır. Bu şartlara tabi olmadığınız durumda herhangi bir alacak hakkınız bulunmamaktadır. Bu sebeple mahkemeye başvuru dahi sağlama şansınız yoktur. Aşağıda bulunan maddelerden herhangi birisine sahipseniz, alacak davası açma hakkınız bulunmaktadır. Genel olarak alacak davası açma şartları şu şekilde listelenmektedir:

  • Alacaklı kişinin muaccel olması (Mal, para vs. alacak kişinin karşı taraftan isteyebilir koşulda olması)
  • Borcu ödeyecek kişinin, ödeme günün geciktirmiş ve aksatmış olması
  • Borçlu kişinin, borcunu hiçbir şekilde ödememesi
  • Alacaklının, alacağı mal ya da paranın net olarak belirtilmesi

Yukarıda belirtilen detaylara sahipseniz alacak davası açma hakkınız bulunmaktadır. Ancak alacaklının, ne alacağı noktasında net olması gerekmektedir. Yani her şeyin şeffaf ve anlaşılabilir olması oldukça ehemmiyet taşımaktadır. Örneğin; alınacak bir para bulunuyorsa bu net olarak, kanıtlar eşliğinde sunulmalıdır.

alacak davası avukatı

Alacak Davası Nasıl Açılır?

Alacak davası, günümüzde oldukça sık başvurulan dava türleri arasında yer almaktadır. Bunun sebebi ise uygulamada para alınmasından kaynaklıdır. Ortada bir alacağınız hak bulunuyorsa ve borçlu kişi bu hakkınızı size sağlamıyorsa yapılması gereken tek şey alacak davası açmanızdır. Kanunlar, hakkı olanın hakkına erişebilmesinin gerekliliğini korumaktadır.

Alacak davası açmaya karar vermenizin ardından ilk olarak görevli mahkemeye sirayet etmeniz gerekmektedir. Görevli mahkemeye gittiğiniz taktirde alacak dava dilekçesini doldurup, gerekli harç ve evrak bedellerini ödemeniz gerekir. Dava dilekçenizi oluştururken dikkat etmeniz gereken detaylar bulunmaktadır. Bunlardan ilki ise belirli bir alacağa ilişkin ödemesini istediğiniz ve  hakkınız olan tutarı şeffaf bir şekilde yazmanızdır. Elinizde sözleşme, senet gibi kanıt emsali taşıyan belgeler bulunuyorsa, bunların detaylarını da eklemeniz gerekmektedir. Davanızdaki tutarın belirsiz alacak davası ise asgari bir ücretin belirlenmesi ile birlikte dilekçenizi doldurmanız gerekmektedir. Dilekçenizin resmi mercilere teslimini iletmeniz durumunda; resmi olarak dava süreciniz başlamıştır.

Önemli diğer bir husus ise dava dilekçenizin doğru bir şekilde oluşturulmuş olması gerekmektedir. Yazdığınız dilekçe de herhangi bir usulsüzlük ve hata gözlemlenmesi durumunda dilekçeniz kabul edilmeyecektir. Bu durumda ise dava süreciniz başlamayacaktır. Alana hakimiyetiniz bulunmuyor ise profesyonel bir destek almanızda fayda bulunmaktadır. Anlaşacağınız avukat ile birlikte dava dilekçenizi oluşturmak sağlıklı bir yöntem olacaktır.

Alacak Davalarında Zamanaşımı Ne Kadar Süredir?

Alacak davalarında zaman aşımı oldukça problemli bir meseledir. Çünkü borçlu kişi bu durumu suiistimal edebilmektedir. Yasa koyucu; zaman aşımı süreleri sahip olunan hakkı korunmak için oluşturulmuştur. Bu süre zarfını kullanan borçlu, zamanaşımını defini ortaya atarak; ödemesi gereken borçtan feragat edebilmektedir. Zamanaşımı, Borçlar Kanunu’nun 146 ve 147’inci maddelerinde net olarak belirtilmektedir. Aksi bir hüküm oluşmadığı sürece alınacak hak 10 yıl sonrasında zamanaşımına uğramaktadır. Yani olası bir durum gelişmediği sürece alacaklı, 10 yıl içerisinde alacak davasını açma hakkı bulunmaktadır. Belirli koşulların ve durumların önüne geçebilmek adına alacaklının olabildiği kadar kısa bir sürede; alacak davasını açması tavsiye edilmektedir.

alacak davası nedir

Alacak Davasında Alınacağın Net Olma Koşulu

Alacak davalarında, dava açan kişinin alacaklı kişiden ne alacağı net olması gerekir. Eğer ki alınacak mal ya da paranın belirsiz olması durumunda; belirlenebilinen asgari tutarı belirlemeniz gerekmektedir. Oluşturduğunuz asgari tutar üzerinden belirsiz bir alacak davası açabilirsiniz. Ayrıca alacağın net olması da doğrudan belirli de olabilir. Bunu detaylandırırsak; elinizde sözleşme ya da yazılı senet bulunuyorsa bu tutar üzerinden de davanızı güçlendirebilirsiniz.

Alacak Davası Nereye Açılmalıdır?

Alacak davanızı her mahkemeye açma hakkınız yoktur. Davanızı; borçlu kişinin yaşadığı bölgedeki mahkemeye açmak ile zorlumsunuzdur. Davanızın açacağınız mahkeme birimi ise Sulh hukuk mahkemesidir. Farklı bir konumdaki mahkemeye ya da farklı bir mahkemeye davanızı açtığınızda bu geçersiz sayılacaktır. Ayrıca sizlerin zamanını tüketecektir.

Alacak Davasında Avukat ile Çalışmak

Alacak davası açmaya karar vermeniz halinde alanında uzman bir avukat ile çalışmanız akıllıca olacaktır. Bunun sebebi ise avukatların kanunları ve gereklilikleri bilerek hareket etmeleridir. Avukatlar, sizlerin talep ettiği detayları; kanunlar eşliğinde dosyanıza ekleyebilmektedir. Ayrıca doğru zaman, doğru hamlelerde bulunmanız halinde alacağınızı bir an önce alabilir ve süreci uzatmadan sorunları ortadan kaldırabilirsiniz. Bundan kaynaklı avukat ile çalışmanız sizler için tam donanımı ve tasarrufu sağlayacaktır.

Yorum Yap

Call Now Button