Kıdem Tazminatı nedir? Kıdem Tazminatı Alma Şartları Nelerdir?

kıdem tazminatı
23
Haz

Yazar ugkvp

0 Yorum

Kıdem tazminatı ili ilgili tüm detayları bu metinle öğrenebilirsiniz. Kıdem tazminatı alma şartlar? Kıdem tazminat süreci ve Kıdem tazminatı davası gibi detaylar için metnimizi okumaya devam edin. Öncelikle kıdem tazminatı; herhangi bir iş yerinde sözleşme ile en az 1 yıl boyunca çalışan işçinin kanunda yeri olan maddeler gereği sözleşmenin sona ermesi durumunda, işveren kişi ya da kurum tarafından kendinize ödenecek bedeli belirtmektedir. Yani 1 yıl boyunca iş sözleşmesi dahilinde çalıştığınız iş yeri sizleri işten çıkartması durumunda, size ödeyeceği ücrettir.

Kıdem Tazminatı Alma Koşulları Nelerdir?

Kıdem tazminatı her işçinin yasal hakkıdır. Yasalar ve kanunlar çerçevesinde; işçinin çalışma hakkını korunması için oluşturulmuştur. Bu sayede işçi nazarında art niyetli yaklaşan işverenlerin önüne kesmeyi hedeflemektedir. Ancak kıdem tazminatı almanın da belirli koşulları bulunmaktadır. Bu koşullar net ve şeffaftır. Bu gerekliliklerin her işyerinde ve her işçide de uygulanması yasalar çevresinde zorunludur. Genel olarak kıdem tazminatı alma şartları şuşekilde belirtilmektedir:

  • İşçi çalıştığı işyerinde minimum 1 yıl çalışmış olması gerekir
  • İşçinin haklarının ve işveren haklarının korunması için gerekli olan ’İş Sözleşmesi’ni, işveren rafından art niyetli bir şekilde ve gerekliliği olmaması durumunda, sözleşmenin fesih etmesi
  • Askerlik vazifesi gereği; iş yerinden ayrılmak durumunda kalması
  • En temel hakkı olan Emekliliğin elde edilmesi ya da bu durumlarda gereken sigortalık süresi ve prim gününün tam olarak doldurmasından kaynaklı
  • Çalışan Kadın işçi ise evlenmesi durumunda
  • İşyerinde çalışan işçinin yaşamını yitirmesinden kaynaklı iş sözleşmesinin gerekliliği durumunda

Yukarıda belirtilen maddeler, işçinin temel haklarının korunması için oluşturulmuştur. Bu özelliklere sahipseniz kıdem tazminatı alma hakkınız bulunmaktadır. Ancak bu özelliklere sahip değilseniz, kıdem tazminatı almanız söz konusu değildir.

kıdem tazminatı alma şartları

Kıdem Tazminatı Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminat ücreti hesaplanması şu şekilde gerçekleşmektedir; işçinin işe başlamasından, iş sonuna kadar her 30 günlük brüt ücreti tutarında almasına hakkı olduğu belirtilmiştir. Elbette bu hesaplanmanın gerçekleşmesi için sizlerin 1 yılı aşkın çalışmanız gereklidir. Yani kıdem tazminatı net olarak; ‘’ şu miktardır ‘’ gibi bir söylem doğru değildir. Her işçinin çalıştığı süre zarfına göre hesaplanmaktadır. Hesaplanmaların sonucunda nihai karar verilmektedir.

İşyerinin Devredilmesi Durumunda Kıdem Tazminatı Sonlanır Mı?

İşçinin çalıştığı işyerinin devredilmesi durumunda işçi herhangi bir kayba sahip olmayacaktır. Yasalar ve kanunlar işyerinin değişimiyle birlikte işyerinde çalışan görevlilerin; çalışmaya devam etmeleri gerektiklerini belirtmiştir. Yani işçinin hakkı bu noktada tam anlamıyla korunmaktadır. İzin ücretlerinin hesaplanması durumunda; işyeri devir öncesi ve devir sonrası hesaplamalar yapılmaktadır.

Maaşına Zam Yapılmayan İşçi Kıdem Tazminatını Alarak İşten Ayrılabilir Mi?

Çalıştığınız işyeri sizlerin maaşını yükseltmemesi durumunda bu işyerinden ayrılabilirsiniz. Ancak bu işyerinden ayrılırken kıdem tazminatınızı ile ilgili gereklilik bulunmaktadır. Yasalarda herhangi bir dönemde iş ücretlerinin yükseltilmesi gibi detaylar bulunmamaktadır. Yasalar bir işçinin minimum asgari ücret ile çalışabileceğini açık bir şekilde belirtmiştir İşyerinizde imzaladığınız iş sözleşmesine bağlı olarak maddeler belirlenmiştir. Yani iş sözleşmenizde herhangi bir hüküm bulunmaması durumunda; işyeriniz ile anlaşmazlık yaşadığınız da işyerinizden ayrılırsanız herhangi bir tazminat hakkınız oluşmayacaktır. Tazminat hakkınızın oluşma durumu ile ilgili maddeleri yukarıdan tekrar okuyabilirsiniz.

Kıdem Tazminatı Taksitle Mi Ödenmektedir?

Kıdem tazminatı, taksit ile ödenmemektedir. Mahkemenin verdiği karar ile birlikte belirlenen tarihte tek seferde verilmesi zorunludur. Ancak işveren ve işçi aralarında bir ittifak kurarsalar; kıdem tazminatını taksit ile verebilmektedir. Yasalar bu koşulları; taraflar istemeleri halinde onlara sunmaktadır.

Kadın İşçinin Evlenmesi Durumunda Kıdem Tazminat Hakkı

Kadın işçi, evlenmesi durumunda, iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır. İş Kanunu, kadın işçiler için bu özelliği getirmiştir. Erkek işçiler bundan faydalanmamaktadırlar. Kadın işçinin evlendiği tarihten başlayarak 1 yıl içerisinde sözleşmeyi feshedebilir ve kıdem tazminatına hak kazanılır. Ancak evlilikten 1 yıl sonra iş sözleşmesi ‘’ evlilik ‘’ gerekçesiyle feshedilemez. Bu durum gerçekleştiğinde kadın işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanamamaktadır.

kıdem tazminatı nasıl alınır

İşçinin Ölümünde Kıdem Tazminatını Kim Alır?

Herhangi bir yerde çalışan işçinin hayatını kaybetmesi durumunda; vefat eden işçinin kıdem tazminatını mirasçılar alabilmektedir.  İşçinin hangi koşulda hayatını kaybettiğinin bir önemi yoktur. İş kazasında dahi %100 kusurlu olmasının da bir önemi bulunmamaktadır. Herhangi bir işyerinde çalışan işçinin sebebi ne olursa olsun yaşamını yitirmesi durumunda; kıdem tazminatını miras sahiplerine ödenir.

İşçinin Cezaevine 7 Gün Girmesi Durumunda Kıdem Tazminatını Alabilir Mi?

İşçi, işyerinde maksimum 7 günde fazla hapis cezası alması durumunda uzakta iş akdi feshedilebilir. İşçiye verilen ceza ertelenmesi durumunda iş sözleşmesi feshedilmesi mümkün değildir. Ancak 7 günden fazla ceza alacak bir suç işlendiyse; işçi herhangi bir kıdem tazminatı hakkı söz konusu olmaz.

Kıdem Tazminat Davası Nasıl Açılır?

İşyerinizle ilgili herhangi bir problem yaşayabilirsiniz. İşveren sizleri işten çıkarttıktan sonra sizlerde gerekli tazminat hakkı özelliklerine sahipseniz, işverene kıdem tazminatı açabilirsiniz. Elbette çalıştığınız iş yerinde minimum bir yıl çalışmanız olmak gerekir. Çalışmalarınızı resmi bir düzen içerisinde olması ve iş sözleşmeniz olması da gerekir. Bu haklara ve özelliklere sahip olduğunuz durumda; İş mahkemelerine başvurarak işvereninize dava açabilirsiniz.

Yorum Yap

Call Now Button