Mirası avukatı; bir kişinin ölümü sonrasında mirasının paylaştırılması ya da miras hukukuna giren konularda kişilere destek olan kişidir. Bir kişinin ölümü ya da gaipliğine karar verildikten sonra mirasın nasıl paylaşılacağı kanunda açıkça belirtilmiştir. Ancak miras paylaşımı konusunda yine de birçok problem çıkabilir.
Miras hukukunda bir paylaşım konusunda sorun çıkıyorsa devreye mahkemeler girer. Miras davalarında miras hukuku avukatından destek alarak hakkınız olan miras payını alabilirsiniz. Miras sorunlarında öncelikle mirasçılar sorunu kendi aralarında çözmeye çalışır. Ancak mirasçılar arasında sorun çözülmeyebilir. Bu süreçte mahkemeye başvurulur ve miras hukuku kapsamında gerekli çalışmalar başlatılır. Miras hukuku konusunda mahkemeye gidildiğinde herkes hakkı neyse alır. Ancak miras reddedildiyse 3 ay içinde başvuru yapılarak talep edilmesi gerekiyor. Kısacası mirasla ilgili her konuda miras hukuku avukatı mirasçılara destek olacaktır.
Miras hukukunda da çok sayıda dava türü vardır. Taraflar bu davalarda bir miras avukatı tutarak kolayca hakları olanı alabilirler. Miras hukukunda tüm dava türleri şu şekildedir;
Antalya Kumluca’da miras hukukuna yönelik yukarıdaki tüm dava türlerinde destek arıyorsanız bize ulaşabilirsiniz.
Yasal miras paylaşımı miras hukukunda en önemli süreçlerin başında geliyor. Yasal olarak miras paylaşımları miras bırakan kişinin vasiyetname bırakma durumuna göre değişiyor. Ölüm öncesinde yasal şartlara uygun şekilde oluşturulan vasiyetnamede saklı paylara da dikkat edilerek paylaşım yapılır. Ölümü öncesinde bir kişi vasiyetnamesini düzenlemeyen kişinin eşinin hayatta olması durumu yasal miras paylaşımın etkileyecektir.
Miras bırakan kişinin eşi hayattaysa ve vefat eden kişinin çocuklarıyla mirasçı olması durumunda;
Miras bırakan kişinin annesi ve babası ile eşin mirasçı olması durumunda;
Miras bırakan kişinin sağ kalan eşi büyükanne ve büyükbabayla mirası olması durumunda;
Mirasçının eşi hayatta olmaması durumunda miras alt soy arasında eşit olarak paylaştırılır. Alt soy olmaması durumunda ise miras üst soy arasında eşit olarak pay edilmektedir.
Miras bırakan kişinin vasiyetname bırakmadığı durumlar da olabilir. Bu durumda miras paylaşımı yine eşin hayatta olup olmadığı senaryolara göre değişecektir. İlk olarak miras bırakan kişinin ölüme bağlı sözleşme akdetme durumu araştırılacaktır. Yasal olarak bir mirasçı atanmaması durumunda ise hemen miras paylaşımı durumu başlar.
Miras paylaşımı durumunda miras hukuku avukatları hem danışmanlık hizmetleri verir hem de mirastan hak almak isteyen kişilerin dava süreçlerinin takibini yapar. Mirasçılar profesyonel bir avukattan destek alarak hakları olan mirastan paylarını daha kısa sürede alabilirler.
Vasiyetnameler sözlü, resmi ve el yazılı şekilde hazırlanabilir. Sözlü vasiyetnameler olağan dışı durumlarda ya da başka bir vasiyetin düzenlenemeyeceği anlarda hazırlanabilmektedir. Mirasçı deprem, sel, heyelan gibi ölüm tehlikesinin büyük olduğu anlarda yanında bulunan iki tanığa sözlü olarak vasiyet edebilir. Bu vasiyet tanıklar tarafından yazıya geçirilir. Daha sonra sulh hukuk hakimine teslim edilmektedir. Vasiyetin geçerli olması için iki tanık da okuryazar olmalıdır.
El yazılı vasiyetname hazırlanması da miras bırakanın tamamen kendi eliyle yazmasıyla ortaya çıkar. Bu vasiyetin mahkemeye sunulmasına gerek yoktur. Geçerliliğinde ise tek şart el yazısıyla yazılması ve tarih içermesidir. Bu iki şart karşılanmazsa vasiyet geçersiz olur.
Resmi vasiyetname ise miras bırakacak kişinin okuma yazma bilme durumuna göre değişir. Okuma yazma bilen kişiler vasiyetlerini noter ya da sulh hukuk hakimliğine sunarak onaylatabilir. Onaylama sırasında tarih belirtilmelidir. Onaydan sonra resmi vasiyet iki tanık ile birlikte okunur ve tanıklar imzaladığında geçerli hale gelir. Okuma yazma bilmeyen kişilerin vasiyetnameleri ise miras bırakanın talebi halinde vasiyet memuru tarafından hazırlanır. Daha sonra tanıkların olduğu bir ortamda miras bırakana okunur ve miras bırakanın onaylaması istenir. Miras bırakanın okumasından sonra tanıkların da imzalamasıyla vasiyet geçerli hale gelir.
Vasiyet hazırlanması ve geçerli olması süreçlerinde avukat desteği çok önemlidir. Vasiyet hazırlama ya da vasiyetin geçerli olup olmadığını belirleme süreçlerinde Antalya Kumluca’da avukatlarımızdan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Türk Hukukunda mirastan pay alınması sürecinde zümre sistemine bakılır. Üçüncü zümreye kadar akrabalar mirastan pay alabilir. Birinci zümre miras bırakanın çocukları ile torunlarını barındıran alt soyudur. İkinci zümre olarak da anne baba, kardeşler ve yeğenler vardır. Miras bırakan kişinin büyükanne büyükbaba, amca, dayı, hala, teyzesi de üçüncü zümredir. Bir miras durumunda sadece bu üç zümre pay alabilir. Diğer akrabalar hiçbir şekilde pay alamazlar. Bunun yanında yasal mirasçı dışında kan bağı olmayanlar da mirastan pay alabilir. Bunun için mirasçının vasiyetname düzenlemesi gerekiyor. Mirasçılardan birinci zümreden hayatta olan varsa ikinci zümreden kimse miras hakkı iddia edemez. Miras hukukunda hak iddia edemez.